Lazer Epilasyon Nedir? Nerelere Yapılır?

Lazer, Türkçe olarak ‘’tek bir dalga boyunda yoğunlaştırılmış ışık’’ demektir. Belirli bir dalga boyundaki lazer ışınları, koyu renkli maddeler tarafından tutulduğunda enerjilerini bu maddeye aktararak ısı enerjisine dönüşürler.

Dünyada epilasyon amacıyla kullanılan 3 tip lazer vardır. Bunlar Ruby, Alexandrite ve Diod lazerdir. Yan etkiler değerlendirildiğinde Alexandrite en güveniliridir.

Lazer epilasyonun çalışma prensibi şöyle anlatılabilir; ışık yardımı ile bir ısı enerji gönderilir. Bu ışık sadece siyah ve koyu renk kıllara karşı duyarlıdır. Gönderdiğimiz ısı, enerjiyi koyu renk kıllar emer ve kıl köküne iletir. Bu yolla kıl kökleri zamanlar zayıflar, incelir, seyrelir ve son olarak tamamen yok olur. Lazerin beyaz, sarı ya da kızıl rengi görmemesinin sebebi de budur; ışık sadece siyaha duyarlıdır.

Hormonal bozukluklar, ilaç kullanımı veya genetik yatkınlık sonucu aşırı kıllanma ortaya çıkabilmekte ve bu kişide önemli kozmetik rahatsızlık oluşturabilmektedir. İstenmeyen kıllardan kurtulmak için uygulanan geçici yöntemler kıllarda kalınlaşma, batıklar, alerjik reaksiyonlar ve kıl köklerinde enfeksiyon gibi lekelenmeye neden olabilmektedir.

HANGİ BÖLGELERE UYGULAMA YAPILABİLİR?
Yüz, Koltuk altı, kasık, genital, bel, göbek, bacak gibi birçok bölgelerde uygulama yapılabilmektedir. Ayrıca erkeklerde sırt, omuz, ense, göğüs, elmacık kemiği gibi bölgelerde de uygulama yapılabilir.

LAZER IŞINLARI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER NELER?
Röntgen veya UV ışınları ile ilgili değildir. Kanserojen değildir.
Uzman bir doktor tarafından uygulanırsa %100 güvenlidir.
Verilecek enerji, cilt tipi ve uygulama alanına özel olarak seçilmektedir. Dermal hassasiyeti olan bünyelerde önce test yapılır.
Tedavide soğutucu sistem uygulandığı için ağrı ve acı hissi pek yoktur.

EPİLASYONDAN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR NELERDİR?

Uygulama yapılan bölgelere artık ip, ağda ya da cımbızla müdahale edilmemelidir, bu tedaviyi geriletir. Aynı gün ılık su ile duşunuzu almanızda sakınca yoktur. Koltuk altı bölgesine aynı gün deodorant kullanmanız önerilmez. Ertesi gün itibariyle yine deodorant kullanımına devam etmenizde sorun olmayacaktır. Bazen epilasyon uygulamalarından kırmızı leke veya yanık benzeri (hyperemi, eritem, perifolikuler) görüntüler olabilir. Bunlarda uygun tedavi ile kısa sürede geçecek niteliklerdir. Böyle bir sorun yaşandığında telaşlanmamanızı ve doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Makaleler