Selülit Nedir? Selülitten Nasıl Korunulur?
Günümüz kadınlarının sorunlarından biri haline gelen selüliti inceleyelim.
Selülit derinin alt tabakasında bulunan yağ dokusunun hemen etrafında meydana gelir. Oluşan selülitler derinin üst bölümünde pütürlü bir görüntü bırakır ve fiziksel olarak kendine güvensizliğe sebep olur. Yağ hücrelerinin fazla yağı depolamasının ve östrojen hormonunun da etkisiyle de bu hücreler genişler. Kan dolaşımı giderek yetersiz kalmaya başlar. Vücut kan dolaşımındaki zayıflamayla birlikte, dokulara eskisinden daha az oksijen ulaşmayla başlar. Bunun sonucu dokular elastikiyetini kaybeder ve cilt yüzeyi pürüzlü bir görünüm almaya başlar.
Birinci aşama dolaşım bozukluğu ile başlar. Doku aralıklarında toplanarak doku ödemini oluşturur. Ödem bir taraftan kan ile yağ hücreleri arasındaki iletişimin aksamasına ve yağ hücrelerinin metabolizmasının bozulmasına yol açarken, diğer taraftan da bağ dokusunun yapısının bozularak, sertleşmesine yol açar.
Bunun sonucu elastikiyetini kaybetmiş fibröz bantlarla çevrili, aşırı büyümüş yağ dokusu hücrelerinden meydana gelmiş nodüller oluşmaktadır. Bu ise ikinci aşama olup, selülite özgü portakal kabuğu görünümü ortaya çıkar.
Üçüncü aşama ise patolojik sürecin devam etmesi sonucu, nodüllerin birbirine yapışarak daha büyük nodülleri oluşturması ve cildin garip bir görünüm alması aşamasıdır. Bu aşamada nodüllerin sinirler üzerine baskısı nedeniyle ağrı oluşabilir.
Selülitten Korunma Yöntemleri
Kilonuzu korumakla başlayın. Günde en fazla 1500 kalori alın.
Çok sık hareket edin. Mesela bisiklete binin, yüzün, jimnastik yapın.
Vitamin ve mineral alımına dikkat edin. A ve E vitaminleri deriyi düzgünleştirir, magnezyum metabolizmayı harekete geçirir, fosfor ve silisyum dokuları kuvvetlendirir.
Vücudun fazla suyunu atması için beyaz ve kırmızı turp, maydanoz, kereviz, çilek ve pilav yiyebilirsiniz.
Tuz, şeker, alkol, sigara, koyu çay, kahve, çikolata, kızartma ve undan kesinlikle uzak durun.
Derinin kanla beslenmesini teşvik edin. Masaj yapın.